Sernik truskawkowy na zimno z wysoką zawartością białka

Sernik truskawkowy na zimno z wysoką zawartością białka

Składniki na spód sernika:
– banan ? 1 szt.
– płatki owsiane 10 łyżkek 100 g
– otręby 3 łyżki
– kakao 1 łyżka
– śliwki suszone 20 szt. 140 g
– rodzynki 4 łyżki 60 g
– olej rzepakowy 1 łyżka 10 g
➡️ Owoce suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Wszystkie składniki blendujemy i wykładamy na spód blaszki o średnicy 22-24 cm dociskając dokładnie. Tortownice przenosimy do lodówki.

Składniki na masę owocowo-serową?:
– twaróg chudy 1szt. 275 g
– Skyr naturalny 1szt. 150 g
– truskawki 300 g ?
– ksylitol 2 łyżki
– żelatyna 3 łyżki 30 g + 1/3 szkl. wody
➡️ Żelatynę wsypujemy do wody i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Mieszamy do uzyskania klarownego roztworu. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę składników blendujemy, wlewajac powoli rozpuszczoną żelatynę. Tężejącą masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.

Składniki na masę serową?:
– twaróg chudy 1szt. 275g
– Skyr 3 szt.
– ksylitol 2 łyżki
– żelatyna 3 łyżki 30 g + 1/3 szkl. wody
➡️ Wykonanie identyczne jak w przypadku masy owoc-ser.

Składniki na galaretkę?:
– woda 700 ml
– żelatyna 3 łyżki 30 g
– truskawki 300 g?
– ksylitol 3 łyżki
➡️ Żelatynę rozpuszczamy w wodzie podobnie jak wyżej i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki blendujemy i wylewamy na masę serową. Dekorujemy borówkami i truskawkami. Wkładamy do lodówki na parę godzin.
_____________
Sernik składa się z 10 dużych porcji, jedna porcja zawiera:
300 kcal
B 29 g
T 3,1g
W 37,5 g