Samoróbcze pesto bazyliowe

Samoróbcze pesto bazyliowe

Składniki pesto na dwie porcje:
– bazylia świeża 1 doniczka🥬
– orzechy nerkowca lub piniowe, można nawet dodać arachidowe 2 łyżki 30 g🥜🌰
– ser parmezan lub grana padano 2,5 łyżki 20 g🧀
– czosnek 4 ząbki🧄
– oliwa z oliwek 6 łyżek 60 g
– sól i pieprz

Dodatkowo na jedną porcję:
– makaron pełnoziarnisty 50 g
– tarty ser grana padano lub parmezan 0,5 łyżki do dekoracji🧀
– można dodać także mięso z piersi kurczaka, tutaj 150 g w pieprzu i odrobinie soli, ugotowane na parze

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki rozdrobnić melakserem, blenderem lub zmiksować rozdrabniaczem. Takim sposobem pesto jest już ready to eat✅
2. Makaron oczywiście ugotować, a mięso z piersi kurczaka ugotować na parze z przyprawami.
3. Makaron podać z filetem, sosem i udekorować serem oraz listkami bazylii ☺️

Wartość odżywcza w jednej porcji:
762 kcal
B 48,6 g
T 44,4 g
W 39,8 g