Szarlotka z jaglanki

Szarlotka z jaglanki

Ciasto🥧:
– kasza jaglana 3 woreczki (300 g)
– mąka kukurydziana 0,5 szklanki
– ksylitol 1 szklanka (200 g)
– skrobia ziemniaczana 2 łyżki

Nadzienie🍎:
– jabłko 1,5 kg
– sok z cytryny 1 sztuka
– skrobia ziemniaczana 2 łyżki
– ksylitol 4 łyżki
– cynamon 1 łyżeczka

1. Ugotowaną jaglankę przekładamy do miski, dodajemy ksylitol, skrobię oraz mąkę i mieszamy dokładnie.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z sokiem cytryny, ksylitolem, skrobią i cynamonem.
3. Jaglankę dzielimy na dwie części, jedna to 2/3 kaszy, druga to 1/3 kaszy. 4. Spód blaszki tortowej o średnicy 22 cm wykładamy większą częścią jaglanki i dociskamy. Układamy na niej jabłka oraz pozostałą część kaszy.
5. Górę ciasta przykrywamy folią aluminiową i pieczemy na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 60 minut.
6. Pod koniec pieczenia, na jakieś 5 minut wcześniej zdejmuję folię i posypuję cynamonem.
7. Szarlotkę z jaglanki można podać z jogurtem naturalnym 😁🥛

Wartość odżywcza całego ciasta (12 dużych kawałków):
2827 kcal
B 40,4 g
T 15,8 g
W 607 g

Wartość odżywcza jednego kawałka:
235 kcal
B 3,4 g
T 1,3 g
W 50,5 g