Fit Kebab

Fit Kebab

Każdy z nas czasami ma ochotę na coś w stylu kebaba lub burgera, dlatego dzisiaj będzie przepis na zdrowszą wersję fast foodu ?
Bo zdrowe odżywianie wcale nie musi, a nawet nie powinno być nudne❗

Kebab w picie z sosem czosnkowym ???

Składniki na pitę:
– mąka żytnia typ 720 80 g (mógłby być też typ 2000, jednakże obecnie trudno o taką w sklepie?)
– woda 50 ml
– olej rzepakowy 0,5 łyżki
– szczypta soli

Składniki na sałatkę:
– sałata lodowa 2 liście
– po kawałeczku papryki żółtej i czerwonej
– oliwa z oliwek 0,5 łyżki
– sól i pieprz do smaku

Składniki na sos czosnkowy:
– jogurt naturalny 2 % tł. 100 g
– czosnek 1 lub 2 ząbki
– sól i pieprz do smaku

Pozostałe składniki:
– mozzarella 0,5 szt.
– awokado 0,5 szt.
– pomidory koktajlowe 3 szt.
– ogórek zielony 0,5 szt.
– mięso z piersi kurczaka 150 g
– przyprawa do kebabu, kurkuma oraz pieprz

Przygotowanie:
1. Najpierw wyrabiamy ciasto na pitę.
2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na okrągło z dodatkiem mąki.
3. W między czasie filet kroimy na małe kawałeczki, dodajemy przyprawę do kebabu, kurkumę i pieprz, całość mieszamy.
4. Mięso gotujemy na parze.
5. Przygotowujemy sałatkę, sos czosnkowy i kroimy pozostałe wymienione składniki.
6. Pitę zapiekamy na patelni bez dodatku tłuszczu przez około 3 minuty po obydwu stronach.
7. Na koniec układamy wszystko na picie: najpierw sałatkę, potem kebab i pozostałe składniki.
8. Gotowego kebaba podajemy z sosem czosnkowym.
_______________________________
Wartość odżywcza w jednej porcji:
890 kcal
B 60,1 g
T 36,4 g
W 75,1 g