Pieczony pstrąg tęczowy z ziemniaczkami i sałatką z rukoli

Pieczony pstrąg tęczowy z ziemniaczkami i sałatką z  rukoli

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Gotujemy jakieś 10 minut, aby później szybciej się upiekly.
2. Myjemy rybkę, nakrawamy ją lekko w środku i kładziemy na folii aluminiowej.
3. W między czasie przygotowujemy mieszankę: masło, natka pietruszki, sok cytrynowy, sól, pieprz, pieprz cytrynowy i czosnek przecisniety przez praskę.
4. Odcedzamy ziemniaki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy i doprawiamy czosnkiem suszonym, niedźwiedzim, słodką papryką, solą i rozmarynem.
5. Pstrąga w folii kładziemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i w środek ryby wkładamy mieszankę z masła, pietruszki, soku cytrynowego i czosnku. Rybę zakrywamy szczelnie folią.
6. Blachę wraz z naczyniem żaroodpornym wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
7. Po 35 minutach odkrywamy rybę, aby lekko się zarumieniła i ozdabiamy plastrami cytryny.
8. Z roszponki, ogórka, papryki, cebuli oraz oliwy przygotowujemy sałatkę i gotowe 

Wartość odżywcza w porcji:
608 kcal
B: 42,4 g
T: 33,9 g
W: 30,3 g

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *