Mega czekoladowe, pycha ?
Składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
1 i 1/3 szklanki kakao bez cukru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki soli,
1 i 1/4 szklanki wody,
1 szklanka napoju sojowego,
1/4 szklanki oleju rzepakowego,
0,5 szklanki miodu (lub syropu klonowego)
Przygotowanie:
1. Najpierw wymieszaj suche składniki w jednej misce.
2. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.
3. Połącz wszystko razem i wlej w foremke keksowkę wcześniej wyłożona papierem do pieczenia.
4. Piecz w 175 stopniach około 45 minut, wcześniej sprawdzając patyczkiem lub widelczykiem czy jest gotowe.
5. Możesz podać z dżemem 100%?
Ciasto można podzielić na 15 porcji.
Wartość odżywcza pietnastu porcji (całe ciasto):
3125 kcal
B 91 g
T 105 g
W 430 g
Wartość odżywcza w jednej porcji:
208 kcal
B 6 g
T 7 g
W 29 g