Tofu w rajskim curry

Tofu w rajskim curry

Składniki:
– tofu naturalne 220 g
– fasolka szparagowa mrożona 150 g
– mleczko kokosowe 13 % tłuszczu 100 ml
– papryka czerwona 1/2 szt.
– papryka żółta 1/2 szt.
– ryż basmati 1/3 100 gramowej paczki
– cebulka dymka 2 szt.
– szczypiorek 1/2 szt.
– olej rzepakowy 1 łyżka
– ząbek czosnku 1/2 szt.
– curry szczypta
– kurkuma szczypta
– sól szczypta
– pieprz kolorowy świeżo mielony szczypta
??️??️??️??️??️??️??️

Przygotowanie:
1. Ryż przygotowujemy zgodnie z instukcją na opakowaniu.
2. Paprykę kroimy w paski, cebulkę dymkę w półplastry, szczypior drobno siekamy.
3. Fasolkę wrzucamy do gotującej się wody na około 12 minut.
4. Tofu kroimy w kosteczkę 2×2 cm, podsmażamy na patelni na jednej łyżce oleju z każdej strony. Tofu przenosimy do miseczki.
5. Na tej samej patelni podsmażamy jeszcze cebulkę, paprykę i fasolkę, wlewamy mleczko kokosowe, przyprawę curry, kurkumę, pieprz kolorowy – najlepiej świeżo zmielony oraz sól. Gotujemy parę minut.
6. Dodajemy usmażone wcześniej tofu.
7. Wszystko razem dusimy około 2-3 minut.
8. Danie podajemy z ryżem, posypane z wierzchu szczypiorkiem 

Wartość odżywcza w jednej porcji:
608 kcal
B 27,5 g
T 34,1
W 46,8 g

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *