Składniki:
– rukola 30 g czyli 1,5 garści
– oliwa z oliwek 20 g, 2 łyżki
– pomidorki koktajlowe 100 g
– pomidor żółty 100 g około 1/2 szt.
– sok z limonki lub cytryny do pokropienia na wierzch rukoli
– bakłażan 1/2 szt.
– mały batat 1/2 szt.
– kiełki brokuła do posypania, ilość wg uznania i
– krewetki tygrysie argentyńskie 150 g
– czosnek 3 ząbki
– pietruszka nać ilość wg uznania
– przyprawy: sól i pieprz
????????
Przygotowanie:
1. Rozmrażamy na patelni powolutku krewetki, jak najwolniej.
2. Obieramy batata, kroimy na małe kawałeczki i mieszamy w miseczce z olejem oraz pieprzem.
3. Ustawiamy piekarnik na około 160 stopni i pieczemy tak do czasu aż batat nie będzie surowy oraz lekko zarumieni się.
4. Bakłażana kroimy w plasterki, przekrawamy je jeszcze na pół i mieszamy z odrobiną soli, smażymy na patelni grillowej.
5. W międzyczasie zwiększamy ogień, aby woda z krewetek wyparowała i wlawamy na patelnię trochę oliwy z oliwek. Smażymy je tak parę minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno skrojoną natkę pietruszki.
6. Gdy wszystko jest już gotowe, możemy zająć się układaniem na talerzu ?
7. Na spód kładziemy rukolę i polewamy oliwą z oliwek.
8. Następnie układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz cząstki pomidora żółtego.
10. Solimy i pieprzymy ?
11. Na koniec kładziemy grillowanego batata, bakłażana, kiełki, krewetki i gotowe:)
Wartość odżywcza w jednej porcji:
447 kcal
B 28.5 g
T 20,7
W 30,9