Jest to niecodzienna wersja owsianki, chociaż wcale nie wygląda ?
Składniki na dwie porcje:
??jabłka 4 sztuki
?gruszka 1,5 sztuki do musu jabłkowo-gruszkowego
-jogurt naturalny 200 g
-płatki owsiane górskie 4 łyżki, około 40 g (niższy indeks glikemiczny w porównaniu do płatków błyskawicznych)
-szczypta cynamonu do musu
Dekoracja:
?????
-gruszka 0,5 sztuki
-mieszanka mrożonych owoców leśnych 200 g
-śliwki suszone 40 g, około 6 sztuk
-orzechy laskowe 8 sztuk
-orzechy włoskie 2 sztuki
-nasiona chia 1 łyżeczka
-banan 1 sztuka
Przygotowanie:
1. Jabłka oraz gruszki obieramy, kroimy na małe części, wrzucamy do garnka wraz z niewielką ilością wody, gotujemy około 15 minut, do czasu aż owoce zmiekną.
2. Odlewamy nadmiar wody z garnka.
3. Owoce blendujemy na gładki mus i dodajemy płatki owsiane.
4. Garnek z gorącą zawartością odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie płatki miękną.
5. Na dół miseczki przelewamy cześć jogurtu.
6. Mus wylewamy na wierzch jogurtu, po czym resztę jogurtu na połowę powierzchni miseczki.
7. Układamy ćwiartki gruszki, plasterki banana oraz śliwki suszone.
8. Na koniec dekorujemy owocami mrożonymi, orzechami i nasionami chia.
Wartość odżywcza w jednej porcji:
570 kcal
B 13,6 g
T 15,9 g
W 82,9 g
Błonnik 18,5 g